My top favorite dessert since childhood is anything with egg in the ingredients, particularly the family of egg pudding: custard, crème caramel, crème brûlée, flan, panna cotta and such. So, if I saw any of these on the dessert menu, I know I’d be irresistibly tempted. When I eat out, rarely alone and normally with friends, I don’t even look at the dessert menu. I am well disciplined with regard to my diabetes. But a couple of weeks ago, lured by my companion at an Italian restaurant, I saw Panna Cotta on the menu; I couldn’t resist it and ordered it. The first panna cotta in many years, it was expensive ($10) but large and delicious. It was heavenly. For the next two days, however, my tongue remained stubbornly sweet, and I knew I consumed too much glucose and regretted it sorely. I swore I will not do it again.
子供の頃からのあたしの大好物のデザートは、プリンのたぐいの全て、つまり、カスタード、クレームカラメル、クレームブリュレ、フラン,パナコッタなど。デザートメニューを開いて、こういうものが目につくと、抑えきれない誘惑に駆られる事よく自覚してます。あたしは外食するのは、ひとりの事は稀で大抵お友達と一緒ですけど、どちらにしてもデザートのメニューは見ない事にしています。糖尿病には極注意して、規律を守っているのです。でも、二週間ばかり前の事、イタリア料理のレストランで、お友達に釣られてデザートメニューに載っていたパナコッタをみて、我慢できずに注文。10ドルとお値段の張っている事、でも大きくて、何年振りで食べたパナコッタの美味しかった事、正に極楽でした。所が、その後二日間、舌に甘みが執拗に残って、糖分を取りすぎた事を知り、後悔し、繰り返さない事を誓いました。やれやれ、パナコッタ、とんだこった。
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